Cognitieve Gedragstherapie

Cognitieve Gedragstherapie

Wat is Cognitieve Gedragstherapie?


Cognitieve Gedragstherapie is één van de grote stromingen binnen de psychologie, die stelt dat er een interactie bestaat tussen onze gedachten, ons gevoel en ons gedrag. De theorie stelt dat het niet zozeer onze levensgebeurtenissen zijn die ons gevoel en gedrag bepalen, maar wel hoe we over deze levensgebeurtenissen nadenken. De effectiviteit van deze theorie en zijn interventies zijn wetenschappelijk bewezen en onderbouwd. 

Hello world

Cognitieve gedragstherapie (CGT) biedt cliënten handvaten, zowel binnen als buiten de therapiesessies. Doorheen een CGT traject krijg je, in samenwerking met jouw hulpverlener, een zicht op bepaalde gedachtepatronen. Een veelgebruikte oefening hierbij is het G-schema, dat is een schema waarin jij noteert welke gedachten, gevoelens en gedragingen er speelde bij een bepaalde gebeurtenis die je hebt meegemaakt. Aan de hand daarvan krijgen zowel jij als jouw hulpverlener een beter zicht op bepaalde gedachte -en gedragspatronen, zodat jullie samen kunnen navigeren of er bepaalde veranderingen mogelijk zijn. Veel gebruikte interventies van CGT zijn:

  • Herkaderen. De bedoeling van herkaderen is een beter zicht krijgen op bepaalde (negatieve) denkpatronen. Misschien heb je de neiging om sterk te generaliseren, meteen uit te gaan van de meest negatieve uitkomst of hecht je veel belang aan eerder kleine details in plaats van het grotere plaatje. Door middel van gesprek zal jouw hulpverlener jouw gedachtegang bevragen, zodat je zicht krijgt op deze negatieve denkpatronen, waardoor je ze in samenspraak met jouw hulpverlener kan herkaderen naar meer genuanceerde en redelijke gedachtepatronen. 
  • Begeleide ontdekking. Aansluitend bij het herkaderen, zal uw hulpverlener door middel van gesprek bepaalde gedachtepatronen in vraag beginnen te stellen. Dat kan bijvoorbeeld door bewijs voor of tegen te vragen voor bepaalde overtuigingen met als doel vanuit een ander perspectief naar uw klachten te kunnen kijken.
  • Exposure. Letterlijk vertaald: blootstellen aan. Dit wordt vaak gebruik bij angstige klachten, waarbij je blootgesteld zal worden aan het onderwerp van jouw angst. Dit zal echter altijd op voorhand afgesproken worden en de eerste keer zal dat altijd onder begeleiding gebeuren. Er zal jou dus nooit iets opgedragen worden dat je niet wilt! 
  • Het bijhouden van een dagboek. Een dagboek bijhouden kan inzicht bieden in welke negatieve, onredelijke gedachten er spelen. In overleg met uw hulpverlener kan er dan gekeken worden welke redelijke gedachten hier tegenover gezet kunnen worden. Een groot voordeel van een dagboek bij te houden is dat je zelf jouw evolutie doorheen jouw traject kan zien.
  • Andere technieken zijn: gedragsexperimenten (op voorhand eens nagaan wat de voor -en nadelen van een bepaalde actie zouden kunnen zijn), rollenspellen (een bepaalde situatie op voorhand inoefenen met uw hulpverlener), relaxatie-oefeningen, enz. 
Hello world

Waar wordt Cognitieve Gedragstherapie voor gebruikt? 


Cognitieve Gedragstherapie is wetenschappelijk het meest effectief bevonden voor:

  • Angststoornissen
  • Dwangstoornissen (OCS/OCD)
  • Emotionele problemen
  • Depressieve gevoelens
  • Somatische stoornissen (waaronder ziektevrees of vroeger ook wel hypochondrie genoemd)
  • Overmatige stress
  • Slaapproblemen
  • ...